Udda verklighet (av Nene Ormes)

Bokens titel Udda verklighet
Författare Nene Ormes
Förlag & år Styxx, 2010
Antal sidor, bok 254
GoodReads medelbetyg 3,46


Handling

I en dröm ser Udda en kvinna som flyr för sitt liv i spårområdet vid Malmö Central. I jakten efter sanningen bakom drömmen försvinner Uddas vän Daniel spårlöst och när Udda tvingar sig ner i gångarna under spårområdet för att leta efter honom hittar hon en annan verklighet, långt ifrån det vardagliga livet i Malmö. Här finns de Sära – hamnskiftare, gudinnor, orakel och annat – rivaliserande grupper som är mycket, mycket angelägna om att vinna över henne till sin sida. Uddas gåva att sanndrömma att hon är andra människor och veta vad de tänker är ett hot men lika mycket en möjlighet att kunna påverka framtiden.
I en dröm ser hon Daniel i händerna på en sadistisk varelse som förtär människors minnen som livselixir. Med hjälp av sin nye vän Hemming färdas hon genom rum och tidsepoker hon inte anade fanns för att hitta ett sätt att rädda Daniel medan han fortfarande är i livet.
Udda verklighet är något så ovanligt som en svensk urban fantasy. Här lever Sära, mitt ibland de Ordinära, med sitt eget rättsystem, interna stridigheter och med det ständiga hotet att bli upptäckt.
Nene Ormes debuterar med en roman som utspelas i, över och under Malmö, där hon också bor.

Läst 2019-08-10 – 2019-08-16
Mitt betyg 4
Recension även på Goodreads, Boktipset

Recension:

Det här är en fantasy i (mestadels) modern tid och dessutom i stadsmiljö. Den utspelar sig i Malmö, där Udda bor. I hela sitt liv har hon drömt verklighetstrogna och skrämmande drömmar, men hon berättar inte gärna om dem för någon. Det har också gjort att hon inte har så många vänner, förutom hennes granne Daniel. Han känner till drömmarna. Efter en ovanligt obehaglig dröm föreslår han att de ska gå till platsen där den drömmen utspelade sig, för att bevisa för Udda att det bara varit en dröm. Men hennes dröm bekräftas där, och när Daniel plötsligt försvinner tvingas Udda in i ett helt ”annat” Malmö. Ett slags dold värld som finns i flera olika versioner, eller dimensioner. Lite svårt att definiera, men Nene Ormes har löst det på ett finurligt sätt. Det är en välskriven bok. Platsbeskrivningarna är bra. Exakt hur bra de är har jag lite svårt att bedöma fullt ut. Som före detta Malmöbo där jag har levt mina första trettio år i livet, vet jag ju ungefär hur det ser ut på de platserna författarinnan beskriver.

Vi får genom Udda stifta bekantskap med ett annorlunda persongalleri av figurer som lever i det där ”andra” Malmö. Det är bra och färgstarka personbeskrivningar som gör att man ganska lätt kan se figurerna framför sig. Framför allt huvudpersonen Udda är ganska lätt att visualisera medan man läser, och det måste nästan ses som en extra prestation eftersom hela storyn berättas i jagform just av Udda!

Jag har lite svårt att riktigt betygsätta. Jag tycker om berättelsen, den är annorlunda, om än kanske inte så mycket dramatik. Men ändå spännande. Jag skulle nog säga en stark trea, men på de flesta boksidor markerar man ju betyg i form av stjärnor, så det får bli en fyra.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s