Kanarieöarnas gåtfulla historia (av: Yvonne Waern)

Bokens titel Kanarieöarnas gåtfulla historia
Författare Yvonne Waern
Förlag & år Fabelfarmor förlag, 2018
Antal sidor, bok 196
GoodReads medelbetyg


Handling

Visste du att stenåldersfolket på Kanarieöarna försvarade sig själva mot medeltida inkräktare i nästan 100 år – bara med hjälp av stenar? Eller att människor som berövats sina tungor lärde sig att vissla för att kommunicera med varandra? Kanarieöarnas tidiga historia präglas av många svårigheter – men också många finurligheter. Inte minst när det gäller språket!
Trodde du att alla urinvånare kallades för ”guancher”? Eller att namnet ”Kanarie” måste ha sitt ursprung i ”canis” – det latinska ordet för hund? Tänk om. Bokens omfattande ordlista gör dig bekant med ord som ”harimaguada” och ”gofio”. Men varifrån kommer de, förresten?”

Läst 2019-08-16 – 2019-08-19
Mitt betyg 3,5
Recension även på Goodreads, Boktipset & Bokus

Recension:

Jag har aldrig varit på Kanarieöarna, och har naturligtvis heller aldrig känt till så värst mycket om dess historia. Jag vet att öarna tillhör Spanien och att det är ett klassiskt semesterresmål bland annat för svenskar. Det enda jag sett av öarna är bilder i diverse resereklam, och så förstås Lasse Åbergs filmklassiker Sällskapsresan. För många år sen läste jag en hel del kring Sydamerikas historia, och om spanjorernas och även portugisernas härjningar där. Så visst har jag känt till att de har en lång historia av blodiga erövringar runt om i vår värld. Men Kanarieöarnas historia var för mig helt obekant. Tack vare Yvonne Waerns lättlästa historielektion är den okunskapen nu korrigerad. Även om vi inte får svar på alla frågor, eftersom ingen kan svara på dem, så får vi veta att öarna varit bebodda sedan årtusenden före Kristus. Det är väldigt intressant att ta del av de tidiga människornas liv på öarna, liksom frågeställningen hur de tog sig dit. Det är en väldigt intressant och spännande historia vi får ta del av i den här boken. Från geologin, livsvillkoren för de tidiga öborna, samhällsliv och familjeliv och fram till de inkräktande spanjorernas erövring av öarna.  

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s